از سوی شورای گسترش و برنامه‌ریزی آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری

دوره کارشناسی ارشد رشته مهندسی گلخانه تصویب شد

۲۰ شهریور ۱۴۰۰ | ۱۰:۱۱ کد : ۲۰۴۰۴ اخبار میان رشته‌ای
تعداد بازدید:۶۵۳
روابط عمومی پردیس البرز- دوره کارشناسی ارشد رشته مهندسی گلخانه از سوی شورای گسترش و برنامه‌ریزی آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تصویب شد.


دوره کارشناسی ارشد رشته مهندسی گلخانه در جلسه ۱۱ مرداد ۱۴۰۰ شورای گسترش و برنامه‌ریزی آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تصویب شد.
دکتر یونس نوربخش، رئیس پردیس البرز دانشگاه تهران، دربارۀ تصویب رشته مهندسی گلخانه گفت: ایران به دلیل شرایط و موقعیت جغرافیایی مختلف آب و هوایی نیازمند طراحی و ساخت گلخانه متناسب با همین شرایط است. با توجه به کمبود آب و خشک شدن مناطق خاورمیانه من‌جمله ایران، راهی جز صرفه‌جویی و استفاده بهینه آب کشاورزی در گلخانه وجود ندارد.
دانشیار جامعه‌شناسی دانشگاه تهران افزود: امروز جهان از یک طرف با افزایش جمعیت و به تبع آن نیاز بیشتر به منابع غذایی رو به روست و از طرف دیگر تغییرات اقلیمی باعث کاهش مناطق مستعد برای کشاورزی و تولید غذا شده است. بنابراین، تا دیر نشده باید به فکر منابع جایگزین بود که ایده مهندسی گلخانه در همین راستا شکل گرفته است و پردیس البرز با همیاری پردیس ابوریحان دانشگاه تهران طرح راه‌اندازی این رشته را تدوین و وارد مراحل ارزیابی کرد که خوش‌بختانه این میان‌رشته‌ای مهم از سوی همۀ نهادهای ذی‌ربط مورد تأیید و در نهایت از سوی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تصویب شد.
دکتر نوربخش در ادامه با اشاره به توجه ویژه به میان رشته‌ای‌ها و حمایت مسئولان دانشگاه تهران از حرکت در این مسیر، خاطرنشان کرد: مینای تحقیق و تدوین میان¬رشته¬ای¬ها در دانشگاه تهران توجه به اشتغال، درآمدزایی و حل مسئله است و پردیس البرز با توجه به نیاز روز جامعه و با در نظر گرفتن این مبانی با کمک استادان برجسته دانشگاه تهران و حتی سایر دانشگاه‌ها در حال تدوین میان رشته‌ای‌های دیگری است که با تصویب نهایی آنها ما حامل خبرهای خوشی برای دانش‌پژوهان علاقه‌مند این حوزه خواهیم بود.


گفتنی است، در حال حاضر در کشت گلخانه‌ای مدرن علاوه بر کاهش مصرف آب تا ۹۰ درصد می‌توان ظرفیت تولید را تا ۱۵ برابر افزایش داد. امروزه گلخانه‌های کانتینری ساخته می‌شود که با حداقل مصرف آب و نهادهای کشاورزی و به صورت ارگانیک به اندازه یک هکتار محصول تولید می‌کنند. تنوع محصولاتی که می‌توان در گلخانه کشت کرد از جمله گیاهان دارویی، سبزیجات، صیفی‌جات و گل‌های زینتی بسیاربالاست و تقاضای جهانی برای محصولات تازه (سبزیجات و گل‌های شاخه‌بریده) در حال افزایش است و با کمبود منابع آب نمی‌توان جوابگوی اقتصاد در حال توسعه کشور بود.
طبق آمار وزارت کشاورزی مساحت گلخانه‌های ایران در سال ۱۳۹۳، ۹۶۰۰ هکتار بوده که این مقدار باید به ۱۰۰ هزار هکتار افزایش یابد. بنابراین ساخت، تجهیز و مدیریت کنترل شرایط اقلیمی گلخانه با توجه به اقلیم آب و هوایی کشور از جمله مهم‌ترین پیش‌نیازهای توسعه گلخانه در کشور است که زیربنای این توسعه تربیت متخصصان در زمینه مهندسی گلخانه است که تاکنون رشته‌ای تخصصی در این زمینه فعالیت نداشته است. اما اکنون با تصویب این رشته و اجرای آن در دانشگاه تهران برای اولین بار یک تخصص میان‌رشته‌ای دیگر به میان رشته‌ای‌های دانشگاه تهران افزوده خواهد شد.
لازم به ذکر است که پردیس البرز با برخورداری از دفتر میان‌رشته‌ای در نظر دارد در تداوم میان رشته‌ای‌های موجود و مصوب با اتکا به توانایی‌ها و امکانات دانشگاه تهران و مشارکت استادان به تدوین رشته‌های مورد نیاز جامعه امروز بپردازد.