بزرگداشت روز جهانی فلسفه از سوی پردیس البرز برگزار شد
بزرگداشت روز جهانی فلسفه با عنوان «فلسفه و اخلاق اجتماعی» از سوی پردیس البرز با مشارکت مؤسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران و دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران روز دوشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۱ در تالار شهید مطهری دانشکده الهیات و معارف اسلامی برگزار شد.
در ابتدای این نشست، دکتر حمیدرضا آیتاللهی، استاد دانشگاه علامه طباطبایی، با اشاره به شکلگیری باورها تحت تأثیر عقلانیت و نقش فلسفه در این فرایند گفت: روال رسیدن به باور اگر عقلانی باشد باور درست میتواند شکل بگیرد زیرا عقلانیت در تصحیح و پالایش باور مؤثر است.
وی با برشمردن نقش شبکه اخبار و باورهای پیشین و ساختار ارزشی انسان در شکلگیری باورها افزود: فلسفه حاکم کردن عقلانیت در مسیر شکلگیری باورهاست که نتیجه آن قادر ساختن اعضای جامعه به تجزیه و تحلیل مسائل و عاقلانه اندیشیدن است که امروزه وجوهی از آن در قالب سواد رسانهای مطرح میشود.
در ادامه دکتر زینب برخورداری، دانشیار دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، با اشاره به عمومیسازی علم گفت: امروز در دنیا شاهد عمومیسازی علم هستیم که فلسفه نیز در حال تجربه این تحول است که باید آن را از عوامزده شدن دانش متمایز کرد، زیرا عمومیسازی علم به دست علمای آن علم صورت میگیرد که معنای آن ارائه علم با حفظ محتوا و به زبانی آسانیاب است.
مدرس فلسفه و کلام اسلامی هدف فلسفه را آشناییزدایی توصیف و کرد و افزود: فلسفیدن به معنای نگاه عمیق و بیگانه تصور کردن چیزهای عادی و آشنا برای دریافت دقیق و عمیق مسائل است تا انسان بتواند به آگاهی درست دست یابد.
در پایان این نشست دکتر اسماعیل علیخانی، معاون پژوهشی مؤسسه حکمت و فلسفه ایران، هدف روز جهانی فلسفه را آوردن فلسفه به جامعه بیان کرد و گفت: وظیفه فلسفه آموختن عقلانیت به جامعه است تا انسانها هنگام عمل به نتیجه و هدف آن فکر کنند.
وی با بررسی فردگرایی در فلسفه غرب، فرد مطرح در این مکتب را فردی غربی، نه جهانی، توصیف کرد که مانند اتمهای مجزا هریک به دنبال منافع خود است که حتی در جمعگرایی آنان نیز نوعی فردگرایی نهفته است که در مقابل آن در نگاه دینی فردگرایی در جامعه توسعه مییابد که معنای آن توجه به دیگران و مبنای آن حقطلبی و حقگرایی است.