دیدار هیئت دانشکدههای علوم اسلامی عراق با مسئولان پردیس البرز
هیئتی از مسئولان عالیرتبه دانشکدههای علوم اسلامی عراق روز یکشنبه ۳۰ مرداد ۱۴۰۱ در تالار فارابی پردیس البرز با مسئولان پردیس، دانشکده ادبیات و علوم انسانی، دانشکده الهیات و اندیشه اسلامی و مدیر گروه فقه شافعی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دیدار و گفتگو کردند.
در این دیدار دکتر یحیی بوذرینژاد، رئیس پردیس البرز ضمن ارائه گزارشی از جایگاه و امکانات آموزشی دانشگاه تهران و پردیس البرز گفت: برخلاف تبلیغات دشمنان در چندین استان ایران شهروندان شیعه و سنی در کنار هم زندگی میکنند و در دانشگاه تهران در رشته فقه شافعی در دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشجویان مختلف در کنار هم به تحصیل مشغولاند و رشتههای فقه تطبیقی در دانشگاههای دیگر در کنار فقه شیعه تدریس میشود.
وی این همزیستی را مدیون نگاه بنیانگذار جمهوری اسلامی توصیف و اظهار کرد: امام خمینی (ره) بر گفتوگوی ادیان و تقریب مذاهب باور و تاکید داشتند و مقام معظم رهبری نیز همین سیاستها را در پیش دارند.
دکتر بوذرینژاد با اشاره به اهمیت گفتوگوی بین ادیان و مذاهب گفت: بیشک تاریخ و تمدن اسلامی از آن همۀ مذاهب و فرق اسلامی است و این تمدن با گفتوگو بین همۀ مذاهب اسلامی شکل گرفته است. اما متأسفانه در دهههای اخیر به خاطر سیاستهای استعماری نقاط افتراقی بیشتر مورد تاکید قرار گرفته است تا فاصله کشورهای اسلامی را زیادتر کنند. هدف آنها بیشک جلوگیری از احیای تمدن اسلامی بوده است که نمونه آن را در داعش مشاهده کردیم. استکبار برخی از افکار خاص را در جهان اسلام حمایت کرد و این اتفاقات افتاد.
رئیس پردیس البرز اظهار امیدواری کرد که این گفتوگوها بر نقاط مشترک و تمدنساز تمرکز کند تا تمدن اسلامی در همۀ حوزهها به بالندگی و پیشرفت دست پیدا کند.
دکتر بوذرینژاد در ادامه گفت: برگزاری همایش مشترک با تمرکز بر حوزه تمدن اسلامی و نقش دانشگاه در آن یا شرایط اجتماعی پیدایش گروههای انحرافی میتواند آغازگر همکاریهای مشترک بین کمیته علمی دانشکدههای علوم اسلامی عراق و پردیس البرز باشد.
وی در پایان ضمن اعلام آمادگی پردیس البرز برای انعقاد تفاهمنامه با کمیتۀ علمی دانشکدههای علوم اسلامی عراق خاطرنشان کرد: تکیه بر نقاط مشترک و ترویج آنها و معرفی افکار خاص تفرقهانگیز مد نظر استعمارگران میتواند موضوع اصلی و محوری این همایش باشد که ما آمادهایم در اولین فرصت مقدمات برگزاری آن را آغاز کنیم.
در این دیدار همچنین دکتر عبدالرضا سیف، مشاور رئیس دانشگاه تهران و رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی و حجتالاسلام و المسلمین دکتر سید حسن قاضوی، رئیس دانشکده معارف و اندیشه اسلامی، ضمن خوشامد به هیئت عراقی، گزارش کوتاهی از رشتههای دانشکده تحت ریاست خود ارائه دادند.
در ادامه دکتر محمدعادل ضیایی، مدیر گروه فقه شافعی دانشکده الهیات و معارف اسلامی، به تشریح تاریخچه، فعالیتها و مقاطع تحصیلی این رشته در دانشگاه تهران پرداخت و خواستار تعامل و روابط بیشتر با ارائه دهندگان علوم اسلامی در سایر کشورها بهویژه عراق شد.
همچنین، دکتر علی نخعی، معاون علمی پردیس البرز و عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی شیمی، ضمن استقبال از حضور هیئت عراقی آمادگی پردیس برای هرگونه همکاری و گسترش فعالیتهای علمی با دانشگاههای عراق در زمینههای فنی، مهندسی، علوم پایه و سایر حوزهها را اعلام کرد.
دکتر زینب سازور، معاون اجرایی، دانشجویی و فرهنگی پردیس البرز و عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی صنایع نیز ضمن اعلام آمادگی پردیس البرز برای همکاری علمی در حوزه علوم انسانی و اسلامی ابراز امیدواری کرد که این همکاریها به سایر حوزهها از جمله حوزههای فنی و مهندسی گسترش یابد.
در ادامه این دیدار دکتر ستار الاعرجی، رئیس دانشکده فقه دانشگاه کوفه، ضمن ابراز خشنودی از این دیدار گفت: کمیسیونی در عراق تشکیل شده است که از مسئولان چندین دانشگاه عراق در آن عضویت دارند و به دلیل ترکیب اعضای آن این کمیسیون توانسته است باعث همزیستی بین مردم عراق شود.
همچنین، دکتر محمد جواد الطریحی، رئیس کمیسیون دانشکدههای علوم اسلامی وزارت علوم عراق، ضمن پیشنهاد برنامههای مشترکی که نیمی از دوره در ایران و نیم دیگر در عراق برگزار میشود، گفت: این کمیسیون علاوه بر نظارت بر رشتههای علوم اسلامی و قرآنی، بر سایر رشتهها از جمله رشتههای مالی و بانکی به دلیل اهمیت اقتصاد در زندگی مردم مسلمان نظارت دارد و دامنه فعالیت خود را با رشتههایی مانند تمدن و آثار اسلامی، ادیان تطبیقی و رشتههای دیگر بینالمللی کرده است.
وی با اشاره به اهمیت دانشگاه تهران اظهار امیدواری کرد که این دیدار مقدمهای برای برنامههای مشترک و گفتوگوی بیشتر میان دانشگاه تهران و دانشگاههای عراق در زمینههای گوناگون باشد.
در بخش دیگری از این دیدار، دکتر محمد الکبیسی، رئیس دانشکده علوم اسلامی دانشگاه العراقیه، اظهار داشت: اجازه بدهید صادقانه بگویم که ایران آنگونه که باید در عراق شناخته شده نیست و ما در اینجا چیزهایی دیدیم که ما را شگفتزده کرد.
وی افزود: عراقیها دانشگاه تهران را هم خوب نمیشناسند. مثلاً هیچکس در عراق باورش نمیشود که دانشگاه تهران رشته فقه شافعی داشته باشد. این دیدار باعث شد که ما بتوانیم منتقلکنندۀ تصویر درستی از دانشگاه تهران در عراق باشیم.
وی که مبدع جذب دانشجویان مذاهب اسلامی در بغداد است، ابراز امیدواری کرد که دیدار بعدی در یکی از دانشگاههای استانهای سنینشین غرب و شمال عراق باشد.
دکتر عمر عبدالله الگیلانی، رئیس دانشکده علوم اسلامی دیالی، نیز با اشاره به نزدیکی و هممرز بودن استان دیالی با ایران گفت: نزدیکی استان دیالی به ایران یک مزیت است که میتواند باعث گسترش همکاریها بهویژه در حوزه فقه شافعی شود.
در ادامه سخنان هیئت عراقی، دکتر سعد محمود الزبیدی، رئیس دانشکده علوم اسلامی تکریت، دانشگاه تکریت را دانشگاه همۀ عراقیها توصیف کرد و گفت: این دیدار را شکست سکوت فرهنگی میدانم و انشاءالله به یک گشایش مطلوب در روابط دانشگاهی تبدیل شود.
وی افزود: رئیس دانشگاه تکریت به بنده توصیه و تاکید کردند که نه فقط در زمینه علوم اسلامی، بلکه آمادهایم در همه زمینهها بهویژه در حوزه مهندسی همکاری علمی در سطوح گوناگون داشته باشیم. امیدوارم مبنای ارتباط ما انسان و روابط انسانی در این دو سرزمین پربرکت باشد.
همچنین دکتر طه حماد المخلف، رئیس دانشکدههای علوم اسلامی موصل، این دانشگاه را به ققنوس تشبیه کرد و گفت: در حمله داعش به شهر موصل این دانشگاه نیز مورد تهاجم قرار گرفت به گونهای که اسم آن را تغییر دادند و فقط تدریس و تحصیل یک نظر را تحمیل کردند و هرکس غیر از آن عمل میکرد به شدت تنبیه میشد.
وی اضافه کرد: با شکست داعش، امروز خوشبختانه دانشگاه موصل از سراسر عراق دانشجو دارد و در علوم اسلامی نیز سه گروه اندیشه اسلامی، الهیات و حدیث در آن فعالیت دارند.
در این دیدار، دکتر محمد عطیه العبیدی، رئیس شورای صنفی استادان دانشگاههای استان صلاحالدین، گفت: در یکی از جلسات شورا از آشنایی کم با فرهنگ و تمدن ایرانیان انتقاد شد و بر این اساس فکر اولیه این دیدار شکل گرفت. با صحبتهایی که مطرح شد اکنون توپ در زمین دو طرف است و باید عزم خود را برای عملی ساختن آنچه گفته شد جزم کنیم.
در پایان اعضای این هیئت از پردیس مرکزی دانشگاه تهران بازدید و در نماز جماعت مسجد دانشگاه تهران شرکت کردند.
گزارش تصویری