در مراسم بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی در دانشگاه تهران

رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی: شاهنامه خرد ایرانی و شناسنامه ماست

۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱ | ۱۲:۰۰ کد : ۲۷۸۰۹ اخبار
تعداد بازدید:۲۴۹
روابط عمومی پردیس البرز- دکتر عبدالرضا سیف در مراسم بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی در دانشگاه تهران گفت: شاهنامه خرد ایرانی و شناسنامه ماست و شاعران بزرگ و متعهد ایران از آن بهره می‌گیرند.

دکتر عبدالرضا سیف، رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی، با اشاره به جایگاه فردوسی در ادبیات گفت: دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه تهران مزین به تندیس و نام فردوسی است و ما به این جایگاه افتخار می‌کنیم.
وی درباره اهمیت فردوسی برای ایرانیان اظهار داشت: زبان فارسی هرچه دارد از فردوسی است. فردوسی حکیمی است که در علوم مختلف جایگاه ویژه‌ای دارد و شاهنامه اشاره به شایسته بودن است.
دکتر سیف در بخش دیگری از سخنان خود گفت: شاهنامه خرد ایرانی و شناسنامه ماست. موضوع شاهنامه، تاریخ، اسطوره، داستان پهلوانی و … است. اولین داستان عاشقانه بشری، داستان زال و رودابه در شاهنامه است. شاعران متعهد بزرگ ایرانی از فردوسی بهره می‌گیرند. بنابراین جایگاه ویژه‌ای در فرهنگ ما دارد.
استاد دانشگاه تهران دلیل ماندگاری فردوسی و اشعار او را تأثیر دانش و دین توصیف و تصریح کرد: فردوسی دانش و دین را محور می‌داند. امروز هم ما به دنبال همین امور مهم هستیم. تأثیر قرآن در کلام حکیم باعث جاودانگی کلام او شده است.
وی کلام فردوسی را واجد چهار ویژگی دانست و گفت: موضوع، لفظ، معنی و آهنگ ویژگی‌های بارز کلام فردوسی است که ویژگی‌های کلام الهی است و باعث ماندگاری آن شده است. کلام فردوسی ماندگار شد چون با قرآن آشنا بود
دکتر سیف با اشاره به اهمیت زبان برای ایرانیان خاطرنشان کرد: ایرانیان آن زمان اسلام را پذیرفتند امام زبان عربی را نپذیرفتند. در روم باستان که سقوط صورت گرفت زبان سریانی جایش را به عربی داد. اما زبان فارسی ماندگار شد که به اعتبار شخصیت بزرگی مانند فردوسی بود.
وی با انتقاد از منتقدان فردوسی گفت: مشکل کسانی که با فردوسی مشکل دارند این است که نمی‌توانند اثر او را درست بخوانند. با این اثر بیگانه‌اند و نقد بیجا می‌کنند و به جایی می‌رسند که از هویت خود خارج می‌شوند.
رئیس دانشکده ادبیات و علوم انسانی با اشاره به اهمیت زیبایی‌شناختی زبان فارسی تأکید کرد: امروز زبان فارسی زبان علم جهان است. رینولد نیکلسون می‌گوید زبان انگلیسی زبان تجارت و پول است اما زبان فارسی زبان عشق است و تقی‌زاده که زمانی می‌گفت از سر تا پا باید فرنگی شد، وقتی سال‌ها در غرب زندگی کرد به جمال‌زاده نامه نوشت و گفت، از عقیده‌ام برگشتم. چون دنیا زبان و ادبیات فارسی ندارد و نخواهد داشت.
وی در پایان گفت: این است جایگاه فردوسی. امروز همه از فردوسی می‌نویسند چون فردوسی مظهر فرهنگ، تمدن، حکمت و علم و عقل و خرد است.

اخبار مرتبط: بزرگداشت حکیم ابوالقاسم فردوسی در دانشگاه تهران برگزار شد

دکتر بوذری‌نژاد: فردوسی حافظ و احیاگر زبان و حکمت ایرانی در شرایط ضد ایرانی بود